Arbetsmiljö

Må bättre på jobbet genom aktivt sittande

 

Aktivt sittande med rätt möbler

Idag spenderar vi många timmar sittandes på arbetsplatser och i skolan. Att arbeta vid datorn eller sitta vid skolbänken är i många fall självklart nödvändigt för att vi ska kunna utföra våra arbetsuppgifter under dagen. Men hur vi väljer att sitter framför datorn och arbetar är viktigt att tänka på.
Det finns många fördelar med att introducera ett aktivt sittande under dagen och med hjälp av rätt möbler är det nog enklare än du tror.
Enligt arbetsmiljöverket har arbetsrelaterade problem ökat bland datoranvändare, och idag vet vi att stillasittande under många timmar inte är bra för oss.
Men varför är det inte bra?

Stillasittande arbete

Visste du att långvarigt stillasittande har visat sig öka risken för en mängd hälsoproblem och sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, övervikt/fetma.
En del forskning ser även samband med långvarigt stillasittande och några former av cancer och att dö i förtid.

Vid stillasittande är de större muskelgrupperna i kroppen inaktiva och energiomsättningen är låg. Detta kan du självklart motverka genom att välja en aktiv livsstil, och att variera din dag med att stundtals stå och arbeta framför skärmen.

Olika former av fysisk aktivitet är ett bra komplement, som stärker oss och ger oss bra förutsättningar för att må bra både fysiskt och psykiskt.

Men när valet faller på att sitta under dagen, hur kan vi göra det på ett bra sätt som inte påverkar kroppen negativt?
Tänk på att muskler och leder behöver användas regelbundet för att behålla styrka och rörlighet. Så väljer du att sitta under större delar av dagen, ge dig själv de bästa förutsättningarna för en ergonomisk arbetsställning – där du aktiverar kroppen även om du sitter ner.

Välj rätt stol

Med hjälp av stolar utformade för ett aktivt sittande kan du träna kroppen hela dagen.
Vi har flera olika ergonomiska sittstolar i vårt sortiment, alla i olika design och modeller, men  med lika många välgörande egenskaper.
Vår balansboll EASY, är en mer stilsäker utmanare till den klassiska pilatesbollen. Den aktiva bollen stärker musklerna i mellankroppen, ryggen och benen.
Genom att dagligen använda balansboll EASY, hjälper du till att förhindra statisk spänning i din rygg och minska ryggsmärtor. Den blir ett modernt inslag på arbetsplatsen och utformandet i det mjuka filttyget ger dessutom en dämande ljudeffekt i rummet.

Håll dig i rörelse

Vi har även balanspallar som håller dig i rörelse och som är utformad för att ge dig den bästa aktiva sittställningen när du behöver arbeta.
Våra balanspallar är utvecklade och designade för att både träna och avlasta kroppen samtidigt. När du sitter aktivt ökar blodcirkulationen och du stärker dina muskler.

Balanspall Triangle Easy har en väl genomtänkt design, som hjälper dig både aktivera kroppen samtidigt som den främjar hållningen. Tack vare ett väl konstruerat konvext ben sitter kroppen stadigt och tryggt på den ergonomiska sitsen. Under balanspallen sitter en robust gummisula som ger ett bra grepp och säkerställer att stolen inte glider runt på golvet.
Sitsen har rundade hörn på framsidan vilket gör att man sitter mer bekvämt och naturligt när benen möter marken.

Så vill du ha en fysiskt stark kropp som orkar prestera hela dagen?

Se till att aktivera kroppen när perioderna av stillasittande utan avbrott kan blir långa. En lagom stor belastning är alltså nödvändig för hälsa och välmående.
Vill du läsa mer om hur du kan förbättra ergonomin framför datorn, finns det många tips att läsa. På Sveriges största och mest lästa datorsajt PC för Alla, kan du ta del av en handfast guide om hur du får bättre ergonomi framför datorn.  

Hitta hela vårt sortiment med kontorsmöbler och upptäck fler av våra ergonomiska produkter som gynnar ett aktivt sittande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *